Ut i verden med Philip
Vår nye ut i verden-ansvarlig har selv vært mye ute på reisefot og deler her noen av sine erfaringer. Under studietiden reiste han på utveksling under bachelorgraden og med Norsk Folkehjelp reiste han noen år senere noen år senere til El Salvador i Mellom-Amerika for å drive med frivillig arbeid.
Philip kan gi deg veiledning her på UngInfo-senteret, om du har lyst til å dra ut i verden.
Utveksling under høyere utdannelse
Kunne du tenke deg å ta hele eller deler av utdanningen din i utlandet?
Det er mange som velger å ta et semester i utlandet underveis i sin utdannelse. Mange læresteder har allerede gjort avtaler om utveksling av studenter ved universiteter i utlandet. Om de ikke tilbyr det du ønsker, kan du også selv gjøre avtaler om utveksling eller reise gjennom en norsk organisasjon.
Dersom du helst vil ta hele utdanningen din i utlandet, kan du både gå bachelorgrad og mastergrad ved skoler over hele verden. ANSA er en organisasjon som har god oversikt over slike tilbud.
Utveksling under bachelor: University of California Berkeley
Philip, ungdomsveileder på UngInfo, var selv på utveksling når han gikk på bachelor. Han var ett semester på University of California Berkeley.
– I Berkeley studerte jeg sosiologi fordi NTNU i Trondheim har utvekslingsavtale med Berkeley som innebærer at alle studentene fra NTNU studerer forskjellige fag
innenfor sosiologi. For meg passet det bra ettersom jeg allerede hadde bestemt meg for å gå et år med sosiologi integrert i graden min, sier Philip.
Under oppholdet i Berkeley ble han kjent med andre nordmenn som tok de samme fagene som han og som bodde i samme område. Han forteller om hvor viktig det var for han å bli kjent med nye mennesker med annen bakgrunn enn seg selv og at det var enkelt å møte nye folk gjennom for eksempel studentorganisasjoner.
– Det aller kuleste var å bli kjent med mennesker fra andre deler av verden, særlig da USA. For å bli kjent med nye mennesker meldte jeg meg inn i en organisasjon som heter Organization of African Students. I den organisasjonen diskuterte vi afro-amerikanske aktuelle saker, stod på stand under forskjellige vrimle-dager, og hadde også gjester fra andre organisasjoner som fortalte hva de drev med, forteller Philip.
Å dra på utveksling er noe jeg vil anbefale alle som studerer. Først og fremst fordi man får mulighet til å bli kjent med en annen del av verden, uansett hvor det er. Man blir kjent med et annet universitet og andre forelesere enn det man kjenner hjemmefra, noe jeg tror er veldig nyttig ettersom forelesere også er produkter av sine omgivelser. Ny mat, nye mennesker, nye gater og nytt (varmere) klima er alle spennende ting å utforske! Dra på utveksling om du kan!
Prosjektreise med frivillig organisasjon: El Salvador i Mellom-Amerika
Philip benyttet også muligheten til å dra ut å i verden når han var aktiv i Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom, som tilbyr årlige studieturer i
samarbeid med sine partnerorganisasjoner.
– Studieturen dette året gikk til El Salvador i Mellom-Amerika, et lite land mellom Guatemala, Honduras og Nicaragua. Hovedmålet med turen var å bli kjent med noen av partnerorganisasjonene til Norsk Folkehjelp. Det var utrolig givende å bli kjent med mennesker som var aktivister, som oss, men i en helt annen kontekst enn hva jeg var kjent med. Jeg fikk mulighet til møte mennesker som jobbet for de samme tingene vi gjorde hjemme i Norge, men menneskene vi møtte her hadde daglig helt andre utfordringer enn hva jeg kjente til, sier Philip.
Benytt anledningen – dra ut og opplev verden
Jeg vil absolutt anbefale å bli med i en organisasjon, uansett om du får reist ut i verden eller ikke. Gjennom organisasjonslivet har jeg møtte masse spennende mennesker, jobbet med saker jeg bryr meg om, og ikke minst har jeg fått reist til et land som opplever mange av de problemene vi daglig kjemper mot, men på en helt annen måte.
Det finnes mange måter å dra ut og oppleve verden på, du kan ta utdanning eller jobbe frivillig slik som Philip, eller du kan finne deg en jobb i utlandet, dra på backpacking eller språkreise. Du kan lese mer om dette på UngInfo sine nettsider, eller komme innom senteret vårt.