Vår første sommerjobb

Vi får mange spørsmål i senteret om hvor man kan få sin første sommerjobb. Her er det som oftest bare kreativiteten som setter grenser, men for å gi dere noen ideer har vi på kontoret fortalt om vår første sommerjobb og hva slags relevans den har i dag.

Tre spørsmål om sommerjobb:

1) Hva var din første sommerjobb?

2) Hvordan fikk du din første sommerjobb?

3) Hva lærte du i din første sommerjobb som du har bruk for i jobben du har i dag?

Rikke – grafisk designer, UngInfo

1) Min første sommerjobb var på sykehuset i Skien som renholdassistent.

2) Faren min jobba som sykepleier på sykehuset og kjente dem som skulle ansette sommervikarene.

3) Jeg lærte at hvis man skal stå opp klokka seks om morgenen så burde man ideelt sett legge seg før klokka tolv på kvelden. Og at det er du som ler sist (bleik og rik) når alle de andre kommer tilbake fra Aya Napa og er blakke.

 

Gaute – informasjonskonsulent, UngInfo

1) Jeg jobbet i en iskiosk som både selger og etter hvert også som kunde.

2) Kommunen søkte etter ungdom som kunne holde kiosken åpen om sommeren. Ettersom det ikke bor så mange der jeg kommer fra var det egentlig veldig lett å få seg jobb.

3) Jeg lærte at det er dumt å bruke opp hele lønna si på å kjøpe is i kiosken du selv jobbet i. Det var svært viktig at man var pålitelig og at man møtte opp tidsnok. Her hos UngInfo får jeg mye bruk for alt det sosiale jeg lærte i min første sommerjobb. At man møter nye folk hver dag og at man alltid er klar for en hyggelig samtale. Jeg lærte også at man kan få strekkmerker om man spiser is en hel sommer.    

 

Laila – avdelingsleder, UngInfo

1) Utenom å passe barn for småpenger, var min første ordentlige sommerjobb på kafé.

2) Jeg gikk innom og spurte. Hadde nok veldig flaks med timingen, for sjefen hadde ikke rukket å lete etter noen sommervikarer selv enda.

3) Hm..jeg husker jeg fikk erfare at det ikke er verdens undergang om man gjøre noen feil. Husker jeg slo inn en 0 for lite i kassen, og dermed solgte åtte baguetter for småpenger. Uten å skjønne det selv. Jeg ble så veldig flau, både over dette og flere ting jeg ikke fikk til. F.eks. skulle jeg bruke 30 min på å vaske etter stengetid, men fordi jeg ville gjøre det skikkelig vasket jeg i nærmere to timer. Jeg var nok litt i overkant redd for å gi et dårlig inntrykk. Nå er jeg ganske mye mer avslappa, og tenker at alle må få lov til å ha sin egen «tabbekvote». Som leder er det en fordel å selv ha kjent på kroppen hvordan det kan være å være ny i en jobb. I tillegg lærte jeg å være serviceinnstilt, og jeg lærte at jobb også handler om å fylle og tømme oppvaskmaskinen. Det får jeg også bruk for på UngInfo!

 

Emilie – Informasjonskonsulent, UngInfo og

politisk sekretær, Ungmed

1) Sommerbarnehage i bydelen jeg vokste opp i.

2) Jeg jobbet i en av barnehagene i bydelen, og fikk følge noen av våre barn i to uker i sommerbarnehagen mens vår barnehage hadde sommerstengt.

3) Jeg er blitt ganske god til å leke (og jobbe) med alle slags mennesker.  

Truls –  Prosjektleder, UngMed

1) Gartneri når jeg var 13. Hjalp til med alt fra vanning, pleie av blomster til tyngre løft o.l som var vanskelig for de eldre ansatte. Også salg og transport

  1. Jeg tok kontakt med sjefen som jeg kjente litt fra før. Han sa jeg kunne komme inn å prøve meg en uke på sommeren. Fikk fast helge/etter skolen-jobb med mer på sommeren.

3) Å være på. Jeg fikk jobb på et hagesenter de skulle opprette når jeg var femten. Da hadde jeg vært to år på gartneriet og lært masse av de som jobbet det. Meldte meg alltid på «kompetanseheving» og andre kurs som arbeidsplassen tilbød. Dette gjorde at når hagesenteret åpnet var jeg selvskreven til å starte der med bedre lønn og kortere reisevei. Jeg fortsatte å melde meg på ting i regi av arbeidsplassen og slapp og jobbe med salg pga plante- og hagekunnskapene jeg hadde opparbeidet meg. Dette hjalp meg også med å få godt betalt deltidsjobb på blomsterbutikk når jeg flyttet for å studere.

 

Same – Informasjonskonsulent, UngInfo

1) Jobbet i barnehage sommeren jeg fylte 14 år. Vasket, ryddet og hang litt med barna.

2) Spurte om de trengte ekstrahjelp i barnehagen i nærområdet. Kjente hun som drev barnehagen litt, siden lillesøsteren min hadde gått der.

3) Lærte at det er veldig slitsomt å vaske opp etter andre, at jeg liker veldig godt å jobbe med barn og sist men ikke minst hvor deilig det er

ha egne penger som man bestemme over helt selv.

Philip – Organisasjonsrådgiver, UngOrg

1) Min første sommerjobb var på transportavdelingen på Ullevål Sykehus som sjåfør. Der kjørte jeg mat, medisiner, klær, prøver, pasienter, tørrvarer etc rundt omkring på sykehuset, og mellom legesentre og sykehuset. Jeg var også hjelpemann på lastebil som leverte dialyse til nyrepasienter rundt omkring i hele Oslo, og hjelpemann på lastebil som rydder og kaster møbler på Ullevål, Radiumhospitalet, Rikshospitalet, Aker og Gaustad.

2) Mamma har jobbet på Ullevål i mange år og kjenner sjefen på transportavdelingen.

Så når han kom innom lønningskontoret mai 2008 spurte hun om han hadde jobb til meg. Jeg kom innom transportavdelingen en dag i russetiden og begynte juni eller juli samme sommer. Siden har jeg jobbet dere både i mer faste perioder, og samtlige sommer og juleferier frem til i fjor.

3) Jeg lærte mye om at det er viktig å gi folk en sjanse, og at folk ofte har en grunn for at de har det bra eller kjipt. Har også lært at det veldig sjelden nytter å kjefte på folk som gjør feil, og heller forklare hvorfor man ikke er enig i hvordan ting er blitt gjort. Dette skaper større trygghet blant både ansatte og ledere også. Også lærte jeg at man må holde sammen som arbeidere og ikke ha for stor respekt for ledelsen da veldig mange ledere ikke ser hva arbeiderne gjør på gulvet. Trivsel på arbeidsplassen trumfer veldig mye.

 

Agnes – Styreleder, UngOrg

1) Jeg skal ha min aller første sommerjobb i sommer, som assistent på Sommerskolen i Oslo. Jeg skal jobbe på et kurs som heter Modige monstre og trassige

tryllestaver, så det blir gøy å se hva som kommer ut av det.

2) Jeg kjente flere venner som hadde jobbet der tidligere, og så fant jeg utlysningen på nettsida til Oslo kommune. I siste time bestemte jeg meg for å søke på jobben, og så gikk det jo bra.

3) Jeg håper jeg lærer mye om å jobbe med barn og unge. Jeg har jobbet ganske mye med eldre ungdommer før, så det blir spennende å jobbe med barn i 1. og 2. klasse.

Det blir nok helt nytt, men forhåpentligvis også veldig gøy.