Hvordan få jobb

Å søke jobb kan være utfordrende og kreve mye tid og energi. Det kan være vanskelig å vite hvilken ende man burde begynne i og vi har derfor laget en oversikt over fire enkle trinn i jobbsøking.

  1) CV og søknad

En CV peker bakover og forteller hva du har gjort. En søknad forteller hva du vil gjøre og om motivasjonen din for å få jobben. Du kan laste ned CV og søknadsmal på www.unginfo.no/jobb. Det er viktig at CVen og søknaden er oppdatert. Få gjerne noen til å lese igjennom. Vi kan også hjelpe deg med dette

  2) Finn jobbene  

Det er mange forskjellige måter å finne jobber på. Noen finner jobber på nettet, mens andre går innom forskjellige arbeidsplasser, hører med venner eller bruker sosiale medier. Du kan gjerne finne jobbene før du skriver søknaden din, da blir det lettere å være personlig ovenfor arbeidsgiver. Energi og motivasjon kan være viktigere enn formelle kvalifikasjoner og karakterer, men husk å lese stillingsannonsen nøye.

  3) Intervju

Hva er viktig?

  • Les nøye gjennom CVen og søknaden din
  • Skaff informasjon om arbeidsplassen
  • Tenk på fem spørsmål du kunne fått
  • Forbered minst ett spørsmål til dem
  • Øv deg i speilet eller sammen med noen
  • Rene klær du føler deg komfortabel i
  • Et godt håndtrykk og øyekontakt.

I et intervju finnes det ingen fasitsvar. Det handler om at dere skal bli bedre kjent med hverandre. Husk at det er helt vanlig å være nervøs. Kom gjerne innom oss på UngInfo; Vi tilbyr intervjutrening.

  4) Etter intervju

Hvis de ikke velger deg denne gangen: Uflaks! Men vær glad for at du kom så langt som til intervju. Det er en god prestasjon i seg selv, og neste gang kan det bli din tur! Ta med deg all erfaring du har fått og be gjerne om tilbakemelding fra de som intervjuet deg.

Hvis de velger deg: Gratulerer! Så sant du også vil jobbe hos dem, gjenstår det bare å underskrive kontrakt og avtale når du skal begynne. Sjekk ut www.unginfo.no/jobb for å vite mer om rettighetene dine og hva du har krav på når du har fått deg jobb.

Teksten er hentet fra den nye jobbguiden vår Hvordan få jobb. Denne kan du laste ned fra linken eller komme innom og få på UngInfo-senteret i Møllergata 3.