Hvordan få en fin studietid

Det nærmer seg søknadsfrist for høyere utdanning, og mange har begynt å tenke på hvordan hverdagen som student kommer til å bli. Silje (21) studerer sosialt arbeid på OsloMet, for å bli sosionom, og har praksis hos UngInfo i ni uker. Her deler hun sine erfaringer for hvordan man kan få en fin studietid.

Hvordan velge studie

I likhet med mange andre ønsker jeg å bli sosionom for å kunne jobbe med mennesker. Veien frem til valget var ikke så lett, jeg leste om alle studier som hadde med mennesker å gjøre på utdanning.no og kom til slutt frem til at det var sosionom jeg ville bli.

Etter å ha bestemt meg for utdanningsretning, måtte jeg velge skole. Jeg landet på OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Jeg hadde lyst til å bo i en større by, samtidig er ikke Oslo så langt unna hjemstedet mitt og jeg har venner og familie i området.

Bruk tid på å finne bolig

Jeg slet med å finne bolig når jeg skulle flytte til Oslo. Det er en del å sette deg inn i.

Først søkte jeg på SIO studentbolig, men gjorde det på feil måte og fikk derfor ikke bolig. Da måtte jeg prøve meg på det private markedet. Jeg sjekket annonser på finn, meldte interesse og fikk til slutt komme på visning. Jeg var ikke fornøyd med boligen, men var glad for å ha et midlertidig sted.

Etterhvert søkte jeg SIO studentbolig på nytt. Denne gangen satte jeg meg ordentlig inn i søknadsprosessen og fikk tildelt bolig en måned senere. Nå bor jeg i en studentbolig og er kjempefornøyd med det. Tips: Søk umøblert, uspesifisert og sett tidlig innflytning. Nå vet jeg også at UngInfo er et sted jeg kunne fått hjelp til å søke studentbolig eller å orientere meg i privatmarkedet.

Delta på fadderukene

Under fadderuken møtte jeg mange fine folk som jeg fortsatt henger med. Fadderukene er organisert av skolen og skal gjøre det lettere for deg å bli kjent med skolen og de andre studentene. Man blir delt inn i mindre grupper som får en eller flere faddere. Disse er som oftest studenter fra andre eller tredje studieår. De organiserte aktiviteter og viste oss rundt på skolen. Det er ikke til å legge skjul på at det blir mange fester under fadderukene. Den aller koseligste dagen synes jeg var i en park, der vi drakk noen øl, hørte på musikk og spilte kubb i sola.

Hvordan leve på studentbudsjett

Som mange andre studenter har jeg søkt og fått lån og stipend fra Lånekassa. For de aller fleste strekker ikke disse pengene til. Det er vanlig å ha en liten deltidsjobb ved siden av studiene, dette har jeg skrevet mer om under. Ellers har jeg to tips å gi: 1. Prøv å foreslå for venner å lage mat sammen, i stedet for å spise ute. 2. Hvis dere skal drikke, ha vors før dere går ut.

Bruk byen

Det jeg liker aller best med å studere i Oslo er hvor lett det er å komme seg fram, at det alltid skjer noe, og så klart menneskene her. Jeg liker også veldig godt at det finnes restauranter fra alle deler av verden her, og ser alltid fram til å spise ute, allikevel kan det ikke bli for ofte fordi jeg må prøve å spare litt penger. Jeg vil kalle meg litt turist, fordi det aller fineste stedet jeg vet om i Oslo er i grunn Frognerparken. Til slutt vil jeg nevne kinoene her. Det er så mange av dem, og det vises så mange filmer, dette liker jeg kjempegodt.

Skaff deg arbeidserfaring

Jeg har både en sommerjobb i hjemkommunen min Kragerø og en liten deltidsjobb som støttekontakt i Oslo. Det finnes flere gode grunner til å jobbe ved siden av studiene. For det første strekker som oftest ikke studielånet til og da er det fint å kunne tjene penger på en deltidsjobb. For det andre får man et fortrinn når man skal søke jobb etter endt studie, fordi man har mer erfaring. Jeg er så heldig å ha jobber som er relatert til studiene mine, så da har jeg noen ting på CV-en når jeg er ferdig med studiene og skal søke fast fulltidsjobb.

Sommerjobb

Om somrene jobber jeg på en omsorgsbolig i Kragerø, som er veldig fint. Der jobber jeg med å hjelpe eldre på ulike områder. Vi tuller masse med hverandre, og de er alltid takknemlige for hjelp. Når det gjelder hvordan jeg gikk fram for å få jobben var jeg heldig. Jeg kjente mange av dem som jobbet på stedet, fordi Kragerø er et lite sted, hvor alle kjenner alle. Jeg sendte inn en søknad på NAV, og ble deretter ringt opp av sjefen som sa at det bare var å møte opp for å skrive kontrakt og få timeplan for når jeg skulle jobbe. Jeg var veldig heldig, og slapp til og med intervju, dette er i grunn litt urettferdig for andre som må slite masse for å få jobb.

Deltidsjobb

I Oslo har jeg også en liten jobb ved siden av studiene som støttekontakt, og synes dette er veldig koselig. Man kan være støttekontakt for mange i  ulike situasjoner alt fra ensomme eldre, til unge mennesker med funksjonsnedsettelser. Jeg fikk denne jobben ved å sende inn en søknad til Oslo kommune. Jeg søkte til flere bydeler, og fikk ikke svar før to måneder senere. Saksbehandleren til personen jeg senere skulle bli støttekontakt for, tok kontakt med meg, og fortalte at noen kunne være interessert i å ha meg som støttekontakt. Jeg dro på besøk og snakket med den det gjaldt. Det var nesten som et intervju, og jeg var ganske nervøs før jeg gikk inn døra. Personen var hyggelig og søt, og når jeg gikk derfra fikk jeg beskjed om at jeg gjerne kunne få bli støttekontakten til personen, så lenge jeg ville ha jobben over en lengre periode. Jeg takket ja, og er veldig fornøyd med jobben.

Praksis

Jeg har min første praksisperiode på Unginfo. Den varer i 9 uker, og jeg kommer til å være på senteret fram til 20 April. Når det gjelder erfaring og videre karriere synes jeg det er fint å være på UngInfo. Jeg lærer masse om kommunikasjon, og har en veileder jeg kan diskutere arbeidshverdagen med, slik at jeg muligens vil takle lignende situasjoner bedre neste gang. Jeg lærer også masse om ulike hjelpetilbud i Oslo, hvordan man finner fram til nyttig informasjon og hvordan man holder kurs og møter. Jeg tror noe av det viktigste jeg har lært på UngInfo er at man ikke kan vite alt, og at det er lov å spørre andre om hjelp eller søke opp det du ikke vet på nettet.

Bruk UngInfo

UngInfo kan brukes til så mye forskjellig og er veldig nyttig om man er student i Oslo. De kan hjelpe deg med å søke jobb, finne bolig, har oversikt over kultur -og fritidsaktiviter, helsetilbud og utdanning. De ansatte har alltid tid til å hjelpe deg og alt er gratis.