Elise har praksisplass i Danmark

Elise Waardal Nilsen er en 21 år gammel jente fra Bergen som studerer i Danmark. I studieforløpet hennes er det obligatorisk med et semester som praktikant i et firma. Det er ikke alltid

like lett, derfor deler Elise sine erfaringer med å finne en praksisplass, og å finne sin plass der hun jobber i Danmark.

Jeg er Elise Nilsen, en 21 år gammel jente fra Bergen som studerer i Danmark. I studieforløpet mitt er det obligatorisk med et semester som praktikant i et firma. Jeg bestemte meg for å søke i Norge– det viste seg å være vanskeligere enn jeg først hadde antatt og jeg endte til slutt opp i Danmark.

Etter å ha studert markedsføringsøkonomi i 1,5 år ved VIA University College i Danmark, var jeg klar for praksisperioden. Et uendelig antall søknader ble sendt ut til bedrifter i Norge, uten hell og helt uten svar. Det var da jeg bestemte meg for å søke praksisplass hos bedrifter i Danmark.

Jobbmuligheter i Danmark

Kanskje arbeidsmarkedet i Danmark var mer åpent for ny arbeidskraft – ikke vet jeg. Da jeg søkte hos bedrifter i Danmark fikk jeg raskt mange svar, selv om det skal sies at ikke alle svarene var like positive. Mange av bedriftene hadde rett og slett ikke resurser til å følge opp en praktikant. En av bedriftene jeg søkte hos responderte indirekte med at kommunikasjonen ville bli vanskelig ettersom jeg ikke snakker dansk – de var derfor ikke interessert. Etter et par intervjuer endte jeg til slutt opp i et firma kalt Trendhim – en bedrift som holder til i Horsens i Danmark. Det var nok mine norskkunnskaper og viten om det norske markedet som sikret meg en praksisplass hos dem. En erfaring jeg tar med meg fra søknadsprosessen er at selv om man mangler viten om noe – i mitt tilfelle dansk rettskrivning – har man likevel kvaliteter på andre områder – som at jeg kan hjelpe de med det norske markedet.

Mange likheter til norsk kultur

Ideen om åpne kontorlandskap, prosjektarbeid i grupper og tilliten til de ansatte er noen av likhetene mellom arbeidslivskulturen i Danmark og Norge. Som praktikant har det vært en viktig faktor for min faglige og personlige fremgang. Selv om det ikke er mange drastiske forskjeller mellom kulturen i Norge og Danmark, finnes det likevel noen elementer som er annerledes. Dansker er veldig laid-back, sammenlignet med nordmenn – de slapper mer av og tar seg tid til å ha det hyggelig i hverdagen – samtidig som de får ting gjort. Dette kan være en av grunnene til at de er plassert på toppen av FNs “World Happiness Report”-liste, en liste over de lykkeligste landene. På jobb er de flinke til å jobbe effektivt når det trengs, men er også flink til å bruke pausene aktivt til å ha det hyggelig og å være sosiale med de andre ansatte. Resultatet av dette er et fantastisk arbeidsmiljø som jeg stortrives i.

Arbeidslivskultur

En av forskjellene jeg har lagt merke til – bortsett fra språket, er i arbeidslivskulturen. I Norge er det mange bedrifter som opererer med flat struktur, og i Danmark har de ofte til og med mindre grad av hierarki i arbeidslivet enn i Norge. I bedriften jeg ble ansatt som praktikant er strukturen veldig flat. En av fordelene ved det som jeg setter pris på er tilliten jeg ble gitt til utførelsen av arbeidsoppgavene mine som et resultat av den flate strukturen. Jeg er blitt flinkere til å jobbe selvstendig og effektivt som et resultat av denne tilliten. Å være ansvarlig for at ting bli gjort og at jeg har muligheten til å påvirke hvordan oppgavene best mulig kan løses er veldig utfordrende men samtidig veldig motiverende og lærerikt. Om fredagene kjenner jeg mest på forskjellene mellom Danmark og Norge i jobbsammenheng. I Norge er konseptet “lønningspils” godt etablert blant kolleger i noen bedrifter. Det samme har de i Danmark også, bare med en litt annen vri. Hver fredag har man en såkalt “Fredags-øl” sammen med de man jobber med. For min del har dette vært en fin måte å bli kjent med de jeg jobber med fordi settingen er annerledes. Man setter av tid til å ha det hyggelig og være sosial med kollegene. Å ha praksisplass i Danmark er en fantastisk opplevelse fordi jeg får ta del i den danske kulturen i større grad enn jeg gjorde som student. Det er også veldig spennende å få et innblikk i det norske markedet gjennom “danske briller”. Hos Trendhim har de tatt meg veldig godt imot og jeg stortrives! Å ta del i arbeidslivet i et annet land er noe jeg absolutt vil anbefale alle å oppleve, både for kulturforståelsen sin del, men også for å opplevelsen og læringskurvens skyld.