Vi holder åpent hele sommeren

UngInfo holder åpent hele sommeren, mandag – fredag kl. 11 – 17. 

Vi svarer på dine spørsmål og tilbyr drop-in veiledninger i hele sommeren. Her er noe av det vi kan hjelpe deg med:

Jobbsøking
Vi veileder hundrevis av ungdommer ut i jobb. Vi leser CVer, hjelper med søknader, har intervjutrening, og snakker med arbeidsgivere. Kom innom oss for jobbveiledning.

Utdanningvalg
På UngInfo tilbyr vi utdanningsveiledning, som kan bidra til å rydde litt opp i tankene rundt utdanningsvalget. Vi har også god oversikt over dine rettigheter som student og kan hjelpe deg med å søke skole og lånekassen.

Boligveiledning
Vi gir tips og informasjon til deg som skal flytte hjemmefra, finne studentbolig eller kjøpe bolig. Vi har god oversikt over leiemarkedet i Oslo og hvordan man bør gå frem for å få en bolig som passer dine ønsker og økonomi.

Oversikt over kulturtilbud 
Hos oss får du oversikt over hvor og når det skjer arrangementer som passer for unge i Oslo. Har du lyst til å fylle fritiden din med noe nytt, kanskje begynne med frivillig arbeid eller å engasjere deg i en organisasjon, kan du også spørre oss om det.

Turistinformasjon
Vi gir ut USE-IT Oslo kartet som fullt av tips til ting å oppleve som ung i Oslo. Plukk det opp helt gratis hos oss.

 

Du finner oss i Møllergata 3d!

Vil du bli veileder for ungdom hos UngInfo?

Vi søker nå etter veiledere som kan jobbe annenhver lørdag og hverdager ved behov. 

Vil du jobbe med informasjonsformidling og veiledning av ungdom? UngInfo gir informasjon og veiledning innenfor områdene: Jobb, utdanning, bolig, fritid, ut i verden, helse og rettigheter til unge i Oslo mellom 13 og 27 år. Vi ser nå etter en vikarer som kan være tilgjengelig fast annenhver helg og på hverdager ved behov. 

Vi søker deg som er fleksibel og tålmodig i møte med ungdom, med ønske om å lære bort det du selv kan. I tillegg har du helst:

 • Erfaring fra og engasjement for arbeid med ungdom
 • God skriftlig og muntlig fremstillingsevne både på norsk og engelsk
 • Sosialfaglig erfaring, du er gjerne student.,
 • Et bevisst forhold til informasjonsformidling til og veiledning av ungdom

Arbeidsoppgaver

 • Besvare spørsmål og gi veiledninger til ungdom innenfor UngInfos temaområder: Jobb, utdanning, bolig, fritid, ut i verden, helse og rettigheter
 • Henvise til- og sette ungdom i kontakt med andre aktører som nav, helsetjenester o.l. ved behov.
 • Sørge for et ryddig og innbydende senter
 • Svare på utdanningsrelaterte spørsmål via spørretjenesten ung.no
 • Andre arbeidsoppgaver knyttet til kurs, kompetanseheving og arrangementer kan også være aktuelle. 

Vi ønsker en mangfoldig arbeidsplass, og oppfordrer alle kvalifiserte kandidater til å søke, uavhengig av bakgrunn. 

Vi kan tilby jobb annenhver lørdag fra medio august 2020, og ellers på tilkalling ved behov, for eksempel ved uforutsett fravær av faste ansatte. Det vil bli gjennomført skreddersydd opplæring før oppstart, og vi kan tilby et kompetansehevende arbeidsmiljø.

Slik søker du

Send kortfattet søknad og CV som én samlet PDF på e-post til stilling@ung.info innen 10. august. 

Referanser, attester, vitnemål eller lignende skal ikke sendes inn, men tas med til et eventuelt intervju.

Om UngInfo

UngInfo er et informasjonssenter for ungdom mellom 13 og 27 år. Vi tilbyr ungdom veiledning og informasjon i senteret vårt, på skoler, messer og andre steder hvor ungdom er. UngInfo drives av Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) som er en paraplyorganisasjon ca. 60 frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i Oslo. Det er 6 faste ansatte i UngInfo og 14 faste ansatte totalt i UngOrg. For mer informasjon, se nettsidene våre: www.unginfo.no og www.ungorg.no

Jobb for deg under 18 år

Under 18 år? Slik får du jobb

Også du under 18 år kan få jobb, du må bare lete på de riktige stedene. 

På Jobbhalvtimen gir deg våre beste tips til hvordan du kan få jobb, direkte på Instagram hver torsdag kl. 15. Denne uken var tema jobb for deg under 18 år og vi fikk besøk av Bilal (18 år), som allerede før han fylte 18 år hadde masse spennende på CV-en sin. 

Bilal fikk seg jobb som 17-åring

Jobb for deg under 18 år

Bilal var ukens gjest i jobbhalvtimen

Bilal er 18 år og bor i bydel Vestre Aker. Han går nå på Industriteknologi på Etterstad videregående skole, avdeling Ullevål.

 

Hva var din første jobb?
Jeg fikk kultursommerjobb i bydel St.Hanshaugen i 2019. Her jobbet jeg for mediegruppen. Arbeidsoppgavene gikk ut på å filme, ta bilder og ta opp lyd av tre musikkgrupper som spilte rundt i Oslo.

 

Hvordan fikk du din første jobb?
Jeg hadde søkt på andre jobber før denne, uten å få svar. Det er viktig å ikke ta det personlig, sånn er det bare.

Grunnen til at jeg fikk denne jobben var fordi jeg hadde fått erfaring å sette på CV-en min. Jeg var veldig aktiv og hadde gjort en del frivillig arbeid. For eksempel tok jeg kurs i gatemegling hos Røde kors. Her lærte jeg hvordan å håndtere en konflikt og hvordan unngå konflikter. Dette tror jeg arbeidsgiver syntes var interessant. 

 

Hvor jobber du nå?
Nå jobber jeg som ung ambassadør i bydel St.Hanshaugen.

 

Hvordan finner du jobbene og tar initiativ til å få disse jobbene?
Frivillig arbeid er nøkkelen. Da viser du engasjement og det ser veldig bra ut på CV-en din.

Det viktigst er at du er engasjert og villig til å jobbe. Hvis du er 13 år er det vanskelig å få de jobbene som en 18 åring eller student også søker på, fordi det kreves erfaring. Så hvis du har lyst på jobb, må du også akseptere de jobbene du kan få.

 

Hva synes du er det beste med å jobbe? Eller å jobbe som frivillig?
Muligheten til å bli kjent med andre folk og få deg venner. Også gir det deg gode muligheter for å få andre jobber i fremtiden. Dette skjedde med meg når jeg var i kultursommerjobben. Jeg ville jobbe mer, så jeg spurte sjefen der om det fantes andre jobber jeg kunne søke på. Da tipset hun meg om jobben som ung ambassadør, hvor jeg nå jobber.

Fire tips til å få jobb, for deg under 18 år

jobbhalvtimen

Gaute og Ann Helen gir deg sine beste tips til å få jobb. Hver torsdag kl. 15 på Instagram.

1. Bruk hele nettverket ditt
Finn ut om noen du kjenner, en slektning, en venn eller noen andre, som kan gi deg job. Det er den beste muligheten din. Den nest beste er å gå innom steder personlig og spørre om de trenger hjelp eller ekstravakt. Si at du er fleksibel og kan jobbe med det som trengs.

 

2. Heng opp lapp i nabolaget
Heng opp en lapp i nabolaget hvor du skriver kort om deg, hva slags småjobber du kan gjøre og hvordan de kan kontakte deg. Det er viktig at du spør foreldrene dine om lov først. Skriv litt om hva du er flink til og hva du kunne tenke deg å hjelpe til med. For eksempel barnepass, gå tur med hunden, male, rydde eller klippe gress.

 

3. Jobb frivillig
Det er mulig å få drømmejobben, men da trenger du erfaring. En fin måte å få erfaring på er å jobbe frivillig. Du kan liste opp frivillig arbeid på CV-en din, på samme måte som betalt arbeid. Sjekk ut frivillig.no, der ligger det masse spennende oppdrag.

 

4. Ikke vær kresen
Når man er 13- 17 år er det ikke alle jobber man får lov til å gjøre, eller har erfaring nok til å gjennomføre. Det finnes likevel muligheter, men du kan ikke regne med å få drømmejobben med en gang. Ta en reality check, først må du skaffe deg erfaring.

Erfaring får du ved å være fleksibel og vise engasjement. Får du en mulighet, ta den! 

Det er en del ting du ikke får lov til: Du kan ikke stå i kasse hvor de selger røyk og snus, og du kan ikke servere alkohol. Så lenge man går på ungdomskolen eller videregående, har man heller ikke lov til å ta en jobb som kan gå ut over skolen (les mer om aldersgrenser for jobb nederst). 

Her er noen jobber du kan gjøre: Rydde carer i de største dagligvarebutikkene, gå med avis/reklame, være telefonselger, stå på stand og dele ut smaksprøver, være barnevakt, passe hunden til naboen, være leksehjelp, hjelpe vaktmester på skolen eller i borettslaget, være vaskehjelp i en bedrift eller hos privatpersoner, jobbe som kafèmedarbeider eller jobbe i kantine. … og mye mer! Her gjelder et å tenke annerledes og være kreativ. 

 

Jobber kan ha aldersgrenser

Her er en kort forklaring på hva slag arbeidsoppgaver du kan ha og ikke, avhengig av din alder.  

Hvis du er under 13 år
Hovedregelen er at du ikke har lov til å jobbe når du er under 13 år. Unntak: Hvis foreldrene dine har gård, kan du hjelpe til med enkle oppgaver. Du kan være med i en filminnspilling eller teater, men dette krever godkjenning av arbeidstilsynet. 

Hvis du er 13 – 15 år
Når du har fylt 13 år kan du utføre lett arbeid som f.eks avisbud, kontor- eller butikkarbeid. Det kreves skriftlig samtykke fra foreldre/foresatte før du kan begynne å jobbe.

Hvis du er 15 – 18
Har du fylt 15 år kan du jobbe, så lenge det ikke er til skade for din sikkerhet, helse eller utvikling. Det er arbeidsgiveren din som skal ta den vurderingen. Du kan ikke ta en jobb som går utover skolegangen din.

Hvis du er over 18 år
Som 18-åring kan du ta de fleste jobber. Noen få har høyere aldersgrense, f.eks om du skal selge brennevin (20 år). Så lenge du går på skole, skal ikke en jobb gå ut over skolegangen din. 

 

Hjelp til å søke jobb? Kom innom oss

Jobb

Kom innom for jobbveiledning hos UngInfo.

Hvis du skal ut og søke jobb, kan vi hjelpe deg! Vi på UngInfo veileder hundrevis av ungdom ut i jobb, kan alt om CV og søknad, og har snakket med mange arbeidsgivere i Oslo.

Vi vet at det kan være vanskelig å søke jobb. Men vi vet også at alt blir mye enklere når man sitter med god nok informasjon. På disse sidene kan du lese det du trenger å vite om å søke jobb. Husk også at du ikke trenger å gjøre dette alene. Senteret vårt er åpent seks dager i uken og vi hjelper deg gjerne.

Ta kontakt med oss:
Tlf.: 97 30 62 05
E-post: post@ung.info
Følg oss på Facebook og Instagram.

Velkommen til senteret i Møllergata 3 D hvis du vil ha hjelp – eller send oss ditt spørsmål.

intervjutrening

Vanlige intervjuspørsmål

Intervju kan være alt fra en rask samtale med en trivelig sjef til et timelangt intervju med fire personer på andre siden av bordet. Det første er mer sannsynlig enn det siste, i hvert fall når du er ung.

Nøkkelen til å lykkes på jobbintervjuet er å komme godt forberedt. Her gir vi deg noen av de mest vanlige intervjuspørsmålene, les dem og tenk over svarene før du skal inn på intervju.

Her finner du veldig mange spørsmål, du vil ikke få så mange på intervju. Tenk over hvilke som kan være mest relevant for den stillingen du har søkt på.

Personlige intervjuspørsmål

 • Kan du fortelle litt om deg selv?
 • Hva er din motivasjon for å søke på denne jobben?
 • Hva interesserer du deg for utenom studier og arbeid?
 • Har du en ting i livet ditt du er spesielt stolt av?
 • Kan du fortelle om en vanskelig oppgave du har løst?
 • Beskriv et menneske du beundrer. 
 • Hvordan takler du en situasjon du ikke er trygg på
 • Hva kan du bli bedre på?
 • Hva skal til for at du fungerer godt på en arbeidsplass?
 • Hvor ser du deg selv om 5 år?

De er ikke ute etter et fasitsvar, de er ute etter å bli kjent med deg.

Spørsmål om arbeid

 • Hvordan kan du bruke erfaringen din du har fra før hos oss?
 • Hva mener du skal til for å få til et godt samarbeid med andre?
 • Hvilke arbeidsoppgaver fra stillingsutlysningen er mest spennende for deg?
 • Hvilke arbeidsoppgaver trives du minst med?
 • Jobber du best alene eller i team? 
 • Hvilke forventninger har du til oss som arbeidsgiver?
 • Fortell om en konfliktsituasjon du har vært i, hvordan taklet du den? 
 • Hvis noe er vanskelig på jobb over tid, hva gjør du da?
 • Hva ville dine tidligere arbeidsgivere sagt om deg?
 • Hvordan trives du i store forsamlinger? 
 • Hvordan liker du å få tilbakemelding?
 • Hva ønsker du deg fra en leder?
 • Kan du fortelle om en gang du løste et problem? 
 • Hvilke forventninger har du til deg selv og de du jobber med?
 • Er det viktig for deg å få utfordrende arbeidsoppgaver eller trives du med rutiner?
 • Hva slags rolle tar du i en gruppesammenheng?
 • Hva er de beste grunnene til å ansette deg?

Spørsmål om utdanning

 • Hvordan kan du bruke utdanningen din hos oss?

Kom innom UngInfo for gratis intervjutrening.

Vanskelige intervjuspørsmål

Intervjuere er godt trent og har sett det meste. De vil merke det hvis du prøver å svare «riktig». Intervjueren er ikke nødvendigvis ute tetter et konkret svar, men er ofte like interessert i hvordan du svarer.

Ikke vær redd for å svare ærlig når intervjuerne stiller deg et kritisk spørsmål. Du kan heller prøve å vinkle det til noe positivt. Her er to eksempler på vanskelige spørsmål det er vanlig å få på intervju, og forslag til hvordan du kan svare.

«Hvorfor hadde du så mye fravær på skolen?»

Bakgrunnen til spørsmålet: 
Arbeidsgiver er oppriktig interessert i hvorfor du har så mye fravær, men aller mest interessert i om du kommer til å ha fravær i jobben du har søk. Et godt svar er ærlig, men betrygger arbeidsgiver om at fravær ikke vil være et problem.

Ikke så bra svar: 
«Vet ikke. Det ble bare sånn».

Bedre svar:
«Det var en periode jeg var skikkelig skolelei og skulka mye. Det var ikke bra. Men det jeg merket var hvor deilig det var å gjøre andre ting, som å jobbe. Derfor føler jeg meg ekstra klar for å jobbe hos deg». 

«Hva er din svake side?»

Grunnen til spørsmålet: 
Arbeidsgiver ønsker å finne ut om du har selvinnsikt og er reflektert rundt dine personlige egenskaper. Dette er en måte å bli kjent med deg på og se hvordan du reagerer på ubehagelige situasjoner. Svar ærlig, men fortell samtidig hvordan du håndterer dine svake sider.

Ikke så bra svar: 
«Ingenting jeg er perfekt».

Bedre svar: 
«Jeg kan bli litt stressa når det er mye å gjøre, men da pleier jeg å lage lister over det som må gjøres og kanskje ta en fem minutters pause for å puste ut og roe meg ned».

Sjekk ut vår jobbhåndbok Hvordan få jobb? For enda flere tips.

Forbered deg: Kom på intervjutrening hos UngInfo.

Er du godt forberedt ligger du et hestehode foran mange søkere. Du fremstår interessert i jobben og kan dempe din egen nervøsitet.

Vi tilbyr gratis intervjutrening hos UngInfo. Vi har drop-in, men du kan også avtale tid på forhånd. Hvis du avtaler tid, kan vi forberede noen spørsmål knyttet direkte til den type jobb som du har søkt på.

Ta kontakt med oss: 

helsestasjoner

Disse helsestasjonene har åpnet igjen

Denne uken har helsestasjonene for ungdom i Oslo åpnet opp igjen, etter å ha vært stengt i flere uker på grunn av korona. Ingen har drop-in tilbud lenger, men det er mulig å bestille time over telefon. Her har vi samlet informasjon om helsestasjonene som nå har åpnet igjen. 

Alle tilbudene i denne oversikten er byomfattende. Olafiaklinikken og Sex og samfunn har ingen krav om at du må være folkeregistrert i Oslo for å få hjelp.

Helsestasjon for ungdom (HFU)

De fleste HFU er for unge mellom 12 og 24 år. Tilbudet er gratis.

Det finnes minst én helsestasjon for ungdom i hver bydel, men ikke alle har åpnet opp enda. Du kan besøke helsestasjonen i en annen bydel, enn den du selv bor i. I tillegg har helsestasjonen som kun er for gutter åpnet. På helsestasjonene jobber det leger, helsesykepleiere og noen steder psykologer, som har taushetsplikt. Du kan ta kontakt over telefon, for å avtale time.

Alna: 
Tlf: 907 52 051.

Åpningstider: Mandager 14-18.

Grünerløkka: 
Tlf: 908 56 057.

Åpningstider: Mandag-torsdag kl. 09.00 – 13.00.

Helsestasjon for gutter: 
Telefon: 940 12 757.

Det er kun mulig å bestille time via sms. Du vil bli ringt opp for å avtale tid.

Frogner: 
Tlf: 47 70 60 14.

Åpningstider: Tirsdager 11:00-15:00.

Nydalen: 
Tlf: 97 46 74 35.

Åpningstider: Mandager og onsdager 15:30-18:30.

St. Hanshaugen 
Tlf: 94 01 74 01.

Åpningstider: Tirsdager og torsdager 15:30-18:30.

Stovner: 
Tlf: 23 47 18 00

Åpningstider: Mandag, onsdag og fredag 13-15.

Ullern: 
Tlf: 95 30 73 22.

Åpningstider: Mandager kl.16–19.

Vestre Aker:
Tlf: 480 48 523.

Åpningstider: Onsdager kl. 16-20.
Østensjø: 
Tlf: 47 70 12 38.
Åpningstider: Mandager 16-18.30.
helsestasjon

Her kan du lese om enda flere hjelpetilbud for ungdom i Oslo. Ta kontakt med oss, om du er usikker på hvilke hjelpetilbud som passer ditt behov.

Andre tilbud

Sex og Samfunn
Tlf: 22 99 39 00. Telefonen er åpen kl 9-11 mandag-fredag og kl 1230-1430 mandag-onsdag.
Det er kun mulig å bestille time til samme dag.
De tilbyr smittesjekk, prevensjon, graviditetstest, gynekologisk undersøkelse, sexolog m.m. Tilbudet er gratis og har en øvre aldersgrense på 25 år.
Olafiaklinikken
Tlf: 23075840 eller 23075875.
Åpningstider: Man-fre 08:15-11 og 12-14. (08:15-11 på onsdager)
På Olafiaklinikken kan du teste deg gratis for seksuelt overførbare infeksjoner. Tilbudet er gratis, anonymt og har ingen aldersgrense.
jobbhalvtimen_arbeidsmarkdet

Jobbhalvtimen: Hvor er alle jobbene?

Gikk du glipp av jobbhalvtimen i går, vår ukentlige livestream om jobb? Gårsdagens tema var hvordan arbeidsmarkedet blir påvirket av Korona. Her har vi oppsummert det viktigste. 

Arbeidsmarkedet er annerledes nå om dagen. De første ukene under koronakrisen var det veldig mange ledige butikkjobber, men nå er de nesten ingen igjen av disse. Det er heller ikke ledige jobber på steder som Burger King og Mc. Donalds, hvor mange ungdommer ofte får seg jobb. 

Så nå må vi tenke annerledes. Markedet endrer seg raskt om dagen og det gir noen muligheter. 

Her finner du jobbene

Mange voksne er permittert fra sine vanlige jobber, og søker nå på de jobbene som mange unge vanligvis skulle fått. Dette skaper mer konkurranse, men det gjør det ikke umulig å få jobb. Med hjelp av disse tipsene, kan du komme langt.

jobbhalvtimen

Ann Helen og Gaute gir deg tips på jobbhalvtimen, hver torsdag kl. 15 på Instagram.

Bruk nettverket ditt

Prat med alle du kjenner som har jobb, spør om de kan høre med sjefen om de trenger ekstra folk. Vær på tilbudssiden. Eller kanskje noen du kjenner kan legge inn et godt ord for deg, på sin arbeidsplass? For eksempel hvis du søker jobb på samme sted som en venn av deg jobber, spør om hen kan si noe positivt om deg til sjefen. Mange arbeidsgivere synes det er tryggere å ansette noen de kjenner litt. 

Det var slik Gaute, ungdomsveileder på UngInfo, fikk sin første jobb. Søstra hans jobba på Peppes Pizza og hun tipset sjefen om at Gaute lette etter jobb. En lørdag så ringe sjefen på Peppes til Gaute, da trengte de noen til å stå i oppvasken den dagen. Gaute møtte opp og etterhvert fikk han flere vakter. 

Så et av våre beste tips er å snakke med folk du kjenner som har jobb. Vanligvis ville vi også tipset deg om å gå innom steder og snakke med arbeidsgivere i nærområdet ditt, men akkurat nå er det ikke så lurt å gå innom, vi anbefaler heller at du ringer. 

Heng opp en lapp i borettslaget

Nå om dagen er mange hjemme, kanskje de er i karantene, eller har hjemmekontor og har startet et oppussingsprosjekt i leiligheten. Så det kan være mange småjobber å få i borettslaget, som å lufte hunder, bære ut søppel, handle for naboen eller hagearbeid for vaktmesteren. Heng opp en lapp i oppgangene hvor du skriver litt om deg selv og hva du kan hjelpe til med. Det er viktig at du spør foreldrene dine først og det kan være lurt å bruke deres telefonnummer. 

Tenk litt annerledes om hva slags jobber som finnes

Veldig mange søker på butikkjobbene, men det finnes andre spennende jobber å få. 

 • Søk på jobb som støttekontakt. Dette er en fin og givende jobb, som passer bra for ungdom. 
 • Vi spår at det blir en del ekstra behov i barnehagene i sommer. Her er det ofte mye sykdom, og nå om dagen må man rett hjem ved sykdomstegn. Det samme gjelder skolene, nå frem til ferien. De kommer kanskje til å trenge en del ringevikarer. 
 • Vi har også fått vite at de trenger eksamensvakter på privatisteksamen i år. Vanligvis tar pensjonister disse jobbene, men mange av dem er i risikogruppen for korona og må holde seg hjemme. Så i år er det ungdommenes sin tur til å være eksamensvakt. 
 • Vi tror også at det vil bli ledige jobber på sykehjemmene og sykehusene fremover. Du trenger ikke å ha en utdannelse for alle jobbene her, du kan for eksempel jobbe med renhold eller i kantina. 
 • Det er også gode muligheter for å få seg jobb på lager om dagen. 

Jobb frivillig

Dette er veldig lurt hvis du sliter med å få deg jobb. Frivillig arbeid er bra for selvfølelsen og CVen, og det vil gjøre det lettere å få jobb når koronakrisa er over. Frivillig arbeid viser at du er engasjert og det er en egenskap mange arbeidsgivere også setter pris på. Sjekk frivillig.no for oppdrag. 

Send oss din CV og søknad

jobbveiledning

Gaute jobber som ungdomsveileder hos UngInfo og har hjulpet hundrevis av ungdom med CV og søknad.

Det er mer konkurranse om jobbene, derfor er det enda viktigere med en god CV og søknad. Vi hjelper deg med dette. Bare send oss din CV og søknad på e-post til post@ung.info, så gir vi deg tilbakemelding. 

 

 

 

 

 

 

 

Spørsmål som vi fikk inn under jobbhalvtimen

Alle kan sende inn spørsmål på Instagram underveis i jobbhalvtimen. Her er noen av de spørsmålene vi fikk i går.

Er det mulig å få sommerjobb nå i koronatiden?
Ja, det er mulig! Vi har samlet alle kommunale sommerjobbene i bydelene på denne siden: Sommerjobb for ungdom.

Det finnes også andre sommerjobber å få, men her må du tenke litt annerledes. Steder som Tusenfryd og dyreparker er nok uaktuelt akkurat nå.

Mange kommer til å feriere i Norge i sommer, og vi spår at det vil komme ledige jobber på grunn av det etterhvert. 

De trenger også flere til å jobbe i landbruket i sommer. Mange av de som vanligvis jobber i landbruket reiser hit fra utlandet for å jobbe, og det kan være vanskelig for mange å gjøre nå. Kanskje du kan plukke jordbær i sommer? Det er hardt arbeid, men du vil få minner for livet. Er du bekymret for reisevei? Mange gårder har gratis overnatting for arbeiderne sine. 

Følg med i jobbsøkergruppa vår på Facebook Jobb for unge i Oslo, her legger vi ut ledige jobber hver dag. 

Sjekk nav.no og finn.no, her legges alle stillingsannonser ut. Det kan være litt overveldende, men bruk søkefeltet og skriv for eksempel “jordbærplukker” eller “ungdom”. 

Hva er en grei jobb for noen som aldri har jobba før?
Mange søker på butikkjobb med en gang, men her kommer du langt hvis du tenker litt annerledes. Hva finnes i nærområdet ditt? Snakk med vaktmesteren, kanskje du kan hjelpe til med å klippe gress eller male. 

Hvorfor får jeg avslag på når jeg søker jobb?
Det er mest vanlig å få avslag, når man søker jobb. Grunnen til dette er at veldig mange søker på de samme jobbene, så ofte er det noen med litt mer erfaring eller noen med en bedre CV og søknad som får jobben. Men søker du nok jobber, så ordne det seg til slutt.

For å øke sjansene, kan du sende CVen og søknaden din til oss på e-post post@ung.info. Så gir vi deg tips til hvordan den kan forbedres.

Lykke til med jobbjakten!

Husk at du kan ta kontakt med oss hvis det er noe, vi er tilgjengelig i flere kanaler: 

 • Chat via unginfo.no, man -fredag kl. 10:30 – 15
 • Telefon: 97 30 62 05
 • E-post: post@ung.info
 • Send oss spørsmål på Facebook eller Instagram 
studentbolig

Slik får du deg et sted å bo som student

Skal du begynne å studere til høsten? Kanskje du skal flytte hjemmefra for første gang. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man kan gå frem for å få seg et sted å bo. Her finner du våre tips og triks.

Studentbolig

I Oslo er det hovedsakelig to aktører som leier ut studentboliger: Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)og Anker studentbolig.

En studentbolig har ofte billige. aste leiepris og depositum, som er tilpasset studentøkonomien.

Noen studentboliger har eget kjøkken og bad, men det vanligste er å dele dette med andre. Dette er billigere, men har også andre fordeler, som at det blir lettere å komme i kontakt med andre studenter. Samtidig er det viktig med tålmodighet og respekt når man bor i kollektiv. Det kan være lurt å bestemme rutiner som innkjøp av fellesvarer, vaskeuker og husregler i fellesskap.

Slik øker du sannsynligheten for å få bolig

 • Søk tidlig. Etterspørselen er økende gjennom sommeren.
 • Vær fleksibel med sted. Sentrumsnære boliger er mest populære.
 • Vær fleksibel med boligtype. Det kan være større sannsynlighet for at du får plass i et kollektiv.

Studentsamskipnaden i Oslo prioriterer søknader til eksisterende leietakere foran nye boligsøkere. Derfor kan det være lurt å takke ja til en bolig, selv om den ikke stod øverst på ønskelisten. Du kan søke om intern flytting senere med høyere prioritet på ventelisten.

Du sender inn søknad via nettsiden til enten SiO eller Anker studentbolig.

 

Det private leiemarkedet

Boligmarkedet i Oslo går opp og ned. I perioder kan du få deg en bolig på dagen, mens andre ganger må du lete en stund før du finner deg noe. Pris og beliggenhet, og hvor kresen du er, vil selvfølgelig være avgjørende for hvor lenge du må lete.

Det kan ofte være lettere å få tak i rimeligere boliger utenfor de mest sentrale områdene i Oslo. Også er det selvfølgelig billigere når du leier med andre. Er dere flere som bor der, er dere også flere som deler på utgiftene.

Kollektiv: Økonomisk og sosialt

Noen finner en leilighet sammen med vennene sine og lager sitt eget kollektiv, mens andre flytter inn med folk de ikke kjenner fra før. Begge deler er normalt. Det er mange som legger ut annonser hvor de leter etter en person til sitt kollektiv.

Noen kollektiv gjør det sånn at en av de som bor der er ansvarlig for å kreve inn husleien fra de andre. Da setter alle inn penger på en konto hver måned, også betaler den ansvarlige inn til huseier. Det er viktig å opprette en egen konto for dette, det kan bli mye rot hvis man benytter en brukskonto. Et annet alternativ er at alle i kollektivet inngår en egen kontrakt med huseier og betaler hver for seg.

 

Slik finner du bolig til leie

Det vanligste er å finne bolig på Internett. Det er viktig at du ikke tar hybelen/leiligheten usett. Når du har funnet en bolig du liker er det viktig at du tar kontakt så fort som mulig, gjerne på telefon.

Enten du sender en melding via finn eller snakker direkte med utleier så er det viktig du gir et godt førsteinntrykk. Tar du skriftlig kontakt kan du fint skrive at du er til å stole på og at du er betalingsdyktig. Du kan også lage en bolig CV som du kan sende inn til utleier eller ta med på visning. Bor du et annet sted i landet, bør du derfor alliere deg med noen du kjenner i Oslo så de kan dra på visning for deg.

Disse sidene legger ut annonser for boliger jevnlig:

Kontrakt

Du bør alltid ha kontrakt når du leier en bolig. Da har du og utleier en skriftlig avtale om rettigheter og plikter.

Det finnes flere standard leiekontrakter, men vær klar over at utleier kan komme med egne kontrakter. Du må lese nøye igjennom den og vurdere om du vil skrive under på det som står der. Hvis det er noe du er uenig i, kan du på en høflig måte ta opp dette med utleier. Er du usikker på kontrakten kan du komme innom Unginfo og få hjelp.

 

Flytte for første gang?

boligveiledning

Spør UngInfo om boligveiledning

Vi har samlet enda flere tips i vår boligbrosjyre. Last den ned her. Har du flere spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på chat, e-post: post@ung.info eller telefon: 97 30 62 05

slik sjekker du skattemeldingen

Slik sjekker du skattemeldingen

Gjør skattemeldingen deg stressa? Vi har laget en enkel guide til hvordan du sjekker og endrer skattemeldingen. Denne guiden er til deg som har «enkle skatteforhold», det vil si at du mottar lønn og kanskje har studielån.

1. Finn frem lønns-og trekkoppgave og årsoppgaver

Før du logger deg inn for å se på skattemeldingen din, kan du forberede deg ved å finne frem de dokumentene du trenger for å sjekke om tallene i skattemeldingen stemmer. Disse dokumentene kan du trenge:

Lønns- og trekkoppgave
Har du jobb og mottar lønn? Arbeidsgiveren din har sendt deg en lønns-og trekkoppgave som inneholder oversikt over hvor mye lønn og skatt du betalte i 2019. Dette dokumentet finner du i e-posten din, eller der arbeidsgiveren din vanligvis sender deg informasjon.

Har du hatt to eller flere jobber i 2019? Du skal ha mottatt lønn-og trekksoppgave fra alle arbeidsgiverne dine. Alle jobbene er listet opp i skattemeldingen. 

Årsoppgave fra banken
Banken din har også sendt deg en oversikt over 2019. Denne inneholder blant hvor mye du hadde i formue (f.eks. om du hadde penger på sparekonto eller BSU), hvor mye gjeld du har (som kredittkortgjeld) og hvor mye renter du har fått og betalt. Denne finner du i innboksen/postkassen i nettbanken.

Årsoppgave fra Lånekassen
Har du studielån fra Lånekassen? De har også sendt deg en årsoppgave med oversikt over lån og renter for 2019. Denne finner du i innboksen din, når du logger inn på laanekassen.no.

Obs! Andre aktører kan også sende deg årsoppgaver, f.eks om du har medlemskap i Coop. Barnehager sender også ut årsoppgaver. Ha også disse tilgjengelig, når du skal sjekke skattemeldingen. 

2. Logg deg inn via skattetaten.no og åpne skattemeldingen

Gå inn på skattetaten.no og trykk på Åpne skattemeldingen. Du må logge inn med BankID, BankID på mobil eller MinID. Deretter trykker du på Se, endre og levere skattemeldingen.

skattemelding_levering

Ser skattemeldingen din annerledes ut enn ifjor?
Mange har i år fått skattemeldingen i et nytt format. Denne guiden er basert på det nye formatet. Har du mottatt den gamle versjonen og sliter med å forstå den? Ta kontakt med oss eller skatteetaten for hjelp. Vi hjelper hovedsakelig lønnsmottakere. Om du har eget firma, enkeltpersonforetak/selvstendig næringsdrivende, ta kontakt med skatteetaten.

Har du betalt for mye eller for lite skatt?
I skattemeldingen står det også informasjon om du har betalt for mye eller for lite skatt i 2019.

 • Har du betalt for mye skatt, vil du få dette tilbakebetalt. Dette heter tilgodebeløp.
 • Har du betalt for lite skatt, må du betale det du skylder tilbake til skatteetaten. Dette heter restskatt. Les mer på skatteetatens sine sider om hvordan du skal betale restskatt
skatteoppgjør

Under de svarte feltene vil det være tall i din skattemelding. Det nederste tallet her sier om du har tilgodebeløp eller restskatt.

OBS! Om du gjør endringer på skattemeldingen din, f.eks fordi tallene ikke stemte med lønns- og trekkoppgaven, så kan tilgodebeløpet eller restskatten endre seg. Les mer om dette i punkt 3.

3. Sjekk at opplysningene er riktig

Når du har åpnet skattemeldingen din kan du begynne å sjekke om lønn, betalt skatt og andre opplysninger stemmer. Dette gjør du ved å sammenligne tallene med de som står i lønn-og trekksoppgaven og årsoppgavene dine

Mange unge har enkle skatteforhold, altså de mottar lønn, har kanskje litt penger i banken og studielån. 

Arbeid trygd og pensjon
Sammenlign informasjon med lønns og trekkoppgaven og endre om nødvendig.

 • Ser alt riktig ut? Gå videre.
 • Må du endre noen opplysninger, fordi noen tall ikke stemmer med lønns-og trekksoppgaven? Trykk på endre
 • Må du legge til opplysninger, f.eks en ekstra arbeidsgiver. Trykk på legg til lønn og tilsvarende ytelser
skattemelding lønn

Under de svarte feltene, vil det i din skattemelding stå navn på arbeidsgiver og hvor mye du har fått i lønn fra denne arbeidsgiveren i 2019.

Obs! I tillegg er det lurt å sjekke om tallene om din pensjon er riktig og fagforeningskontingent (om du er medlem av en fagforening). Opplysninger om dette ligger også under punktet om Arbeid, trygd og pensjon. 

Bank, lån og forsikring
Sammenlign informasjonen med årsoppgaven fra banken og Lånekassen (om du har studielån).

 • Ser alt riktig ut? Gå videre.
 • Må du endre noen opplysninger, fordi noen tall ikke med årsoppgavene? Trykk på endre
 • Må du legge til opplysninger, f.eks. informasjon fra en annen bank? Trykk på Legg til ny bankopplysning. 
skattemelding_bank

Her finner du både informasjon om dine sparepenger, lån og renter.

Skattefradrag og hvem som kan få det
Skatteetaten har laget en fradragsveileder med oversikt over de vanligste utgiftene du kan trekke fra. Her kan du sjekke hvilke fradrag som gjelder for deg og som du da må fylle inn i skattemeldingen. 

4.Levere skattemeldingen

Om du ikke ønsker å gjøre endringer på skattemeldingen din, trenger du heller ikke å levere den. Da regnes den som forhåndsutfylt.

Om du vil gjøre endringer i skattemeldingen, må du gjøre det før. 30. april. Frist for å levere skattemeldingen er 30. april 

Send inn skattemelding

Du kan endre og levere skattemeldingen flere ganger, om du har behov for det, frem til 30. april. 

Obs! Er du selvstendig næringsdrivende? Da plikter du å levere skattemeldingen. Ta kontakt med skatteetaten om du trenger hjelp med næringsoppgaven.

Lykke til! 

Vanskelig med hjemmeskole?

Sliter du med å følge med og holde motivasjonen oppe under hjemmeskolen? Dagens skolehverdag minner om studentenes måte å jobbe på. Utfordringen er at mange elever ikke har lært studentenes studieteknikk for å lære seg pensum på egen hånd. 

Lurer du på hvordan det er å være student og hvordan studentene klarer å stå for mye av skolearbeidet på egen hånd?

Les våre tips til hvordan du kan gjøre det bedre på hjemmeskolen, ved hjelp av god studieteknikk.

Skrevet av Aden, utdanningsansvarlig på UngInfo. 

Aden om studieteknikkDe nye tiltakene og myndighetens restriksjoner, som stenging av skolene, har ført til nye måter å jobbe og lære på. For mange elever kan den digitale undervisningen være en spennende måte å lære på, men samtidig by på noen utfordringer. 

Videregående- og ungdomsskoleelever kan i disse dager lære mye av studieteknikkene til studentene. Flere av oss som jobber på UngInfo har studert, så her skal vi gi deg noen av våre beste tips innen studieteknikk. 

Hva er det studentene gjør når de må lese haugevis av artikler og bøker på egenhånd? Her kommer fire viktige studieteknikker som kan være fint for deg å bruke under hjemmeskolen. Klarer du den nye skolehverdagen, så er du på god vei til å mestre studiehverdagen!  

1. Unngå å bli distrahert

Nå som du skal ha undervisning hjemme kan du lett bli distrahert. Tidligere forstyrret synet på Playstation og Youtube kun leksene, men nå kan det forstyrre hele skoledagen. Først og fremst er du ikke en dårlig elev hvis du blir distrahert. Det er fort gjort at andre ting tar oppmerksomheten vår når vi prøver å konsentrere oss.  

Hva skal du gjøre når du blir distrahert? Da er det lurt å gjemme bort alle de tingene som kan forstyrre deg. Gjem Playstation under sengen, unngå å søke opp YouTube i nettleseren og legg mobilen i et annet rom. Da jeg var student pleide jeg å legge mobilen i sekken for å unngå å bli distrahert av den. 

Gjør du alt annet enn du burde gjøre? Det er du ikke alene om! Fenomenet heter prokrastinering.

«Det er velkjent at prokrastinering problemet lett melder seg ved lange tidsfrister, stor frihet til å planlegge hverdagen som man ønsker, og når forventninger om gode prestasjoner foreligger. Det er derfor ikke overraskende at studenter er utsatt for å prokrastinere. Forskning viser at svært mange studenter, fra 50 prosent og oppover, utsetter for mye. I normalbefolkningen antar man at utbredelsen er lavere, 10–20 prosent.» (Kilde: Store norske leksikon)

Tips! Last ned appen Hold, som hjelper deg med å blokkere digitale distraksjoner på en morsom og givende måte.

2. Ikke vært redd for å spørre

Det kan være vanskeligere å spørre under digital undervisning, enn det var i et klasserom. Det er viktig å forstå spørsmålet og oppgaven for å kunne løse den/gi et godt svar. Du er sikkert ikke den eneste som lurer!

Det er ikke alle som er komfortable med å stille spørsmål i forsamlinger. Hvis du føler at det er vanskelig å spørre under fellesundervisningen, er det lurt å sende læreren en melding/ringe etterpå og spørre om en forklaring. Det pleide jeg ofte å gjøre under studietiden. Hvis det var noe jeg ikke forstod pleide jeg å sende jeg e-post til foreleseren og be om en forklaring. 

3. Ta pauser underveis

Husk å ta pauser underveis. Det er viktig med pauser for å holde motivasjonen oppe. Når du tar pause er det fint å få litt friskt luft. Gå ut på verandaen eller ta deg en tur ut.. Hvis du ikke har faste friminutt er det viktig å planlegge pausene dine. For meg var det viktig å ta pauser etter maks 45 minutter. 

4. Diskuter med en venn

Studentene gjør mye av arbeidet på egenhånd, men som alle andre er det viktig å ha noen å snakket med om faget. Diskusjon og gjennomgang av fagene sammen med andre elever er en veldig god måte å lære. Dette er også en fint måte å løfte hverandre opp, motivere hverandre og holde kontakten. Dere kan benytte dere av sosiale medier og opprette diskusjonsgrupper der dere diskuterer de ulike fagene. 

Lag en digital kollokviegruppe på videochat!

«En kollokviegruppe er en gruppe studenter eller elever, som er samlet for å arbeide med eller diskutere det som studeres eller andre faglige emner. På universitetet står denne studiemetoden i kontrast med forelesninger eller andre læringsformer hvor studentene er mer passive. Slike grupper kan organiseres av instituttet som lærer bort, eller av studentene selv.» (Kilde: Wikipedia)

Har du spørsmål om utdanning og veien videre?

UngInfo tilbyr gratis utdanningsveiledning.

Vi er tilgjengelig for deg mandag – fredag kl. 10:30 – 15 i alle kanaler som er listet opp under:

 • Chat med oss via unginfo.no
 • Send oss e-post til post@ung.info
 • Send oss spørsmål på Facebook og Instagram (unginfo_oslo)
 • Ring oss på tlf.: 97 30 62 05

Du kan også sende e-post direkte til utdanningsansvarlig Aden via aden@ung.info

Alle vi på UngInfo ønsker deg lykke til med hjemmeskolen!

Kjeder du deg? Her er 7 ting du kan gjøre hjemme

Den siste uken har hverdagen til de fleste av oss blitt snudd på hodet. Det kan fort føles som om alt er umulig, kanskje du er rastløs og kanskje du savner vennene dine. 

Heldigvis kan du likevel fylle dagene dine med morsomme og meningsfulle ting både alene og sammen med andre via Internett. Her er UngInfo sine tips til hva du kan gjøre for å unngå å kjede deg! 

1. Lag streaming fest

Inviter vennene dine til en video-chat via FaceTime, WhatsApp eller Messenger. Har du lyst til å få med enda flere i kan du prøve ut apper som Skype for Business eller Zoom.

Her er noen av de aktivitetene vi har testet ut: 

 • Quiz: lag din egen – eller finn en på nett
 • Første mann/kvinne – her er en moderator/dommer, og har en liste over ting de andre skal skynde seg med å finne hjemme, hvem er først til å finne stekespade, dopapir, en sokk… Første som viser tingen til kamera får poeng. 
 • Stream en konsert sammen, samtidig, via brakkesyke 2020 eller andre steder hvor artister nå holder konserter på Internett. Dans om dere føler for det! 

2. Lær deg noe nytt med YouTube

Har du alltid hatt lyst til å lære deg å spille et instrument, å tegne, eller karate? Eller hva som helst annet? Det finnes uendelig med videoer på YouTube hvor du kan lære deg noe nytt, så her er det bare å begynne å søke.

 

3. Netflix Party

Her kan du se på Netflix sammen med vennene dine! Sett dere godt til rette i sofakroken og let frem en tv serie eller film som dere kan binge-watche sammen. Bruker man Netflix Party kan man chatte samtidig, i et chatvindu, under avspillingen.

 

4. Hold deg i form

Selv om du ikke kan gå på treningsstudio som vanlig, finnes det mange morsomme alternativer til trening du kan gjøre hjemme, eller ute på god avstand fra andre. 

 • Ta deg en joggetur i nærområdet eller en styrkeøkt i parken (Husk at hvis du skal bruke utendørsapparater, må du passe på håndhygienen) 
 • Du kan også sjekke ut mange kule treningsvideoer online. Flere treningssenter tilbyr nå online timer for sine medlemmer.
 • Test 7 Minute Workout appen 
 • Det finnes også massevis av treningsvideoer på YouTube med alt fra dans til yoga og styrkeøkter. 

 

 

5. Ring noen du er glad i

Du holder kanskje kontakt med vennene dine gjennom Snapchat og andre sosiale medier allerede, men det er også hyggelig å få snakket ordentlig sammen.

Er det noen du ikke har snakket med på en stund? Nå er tiden for å ringe og snakke om noe hyggelig.

6. Hjelp noen som trenger det

Det har aldri vært flere muligheter til å hjelpe noen enn nå! Mange sitter i karantene og isolasjon, og får verken gått i butikken eller gjennomført andre gjøremål, som for eksempel å lufte hunden.

 Er du frisk og rask, og føler deg trygg på at du klarer å følge rådene om håndhygiene og avstand, finnes det flere steder du kan komme i kontakt med noen som trenger din hjelp.

Ta vare på den gode følelsen det gir å hjelpe noen, og husk å få ned den frivillige innsatsen du har gjort på CV-en din. 

Tips for å hindre smitte:
Skal du levere noe: Sett varene utenfor døra og få betaling via vipps, skal du lufte hund: Ha med eget hundebånd, ha med håndsprit til å sprite hendene etter å ha tatt på hunden, og ikke ta deg til ansiktet. Det er viktig at vi alle tar våre forholdsregler i disse dager, hør ellers på offisielle råd fra myndighetene.

7. Fiks på CVen din og skriv jobbsøknad

Det finnes mange jobber der ute som du fortsatt kan søke på, selv om verden står litt stille. Kontakt oss for råd og veiledning. 

Har du andre forslag? Del de med oss!

Vi er tilgjengelig for deg mandag – fredag kl. 10:30 – 15 i alle kanaler som er listet opp under:

 • Chat med oss via unginfo.no
 • Send oss e-post til post@ung.info
 • Send oss spørsmål på Facebook og Instagram (unginfo_oslo)
 • Ring oss på tlf.: 97 30 62 05

Følg oss på Instagram for enda flere tips!