Emilie pugger til eksamen

Slik mestrer du eksamen

Vi er midt i eksamensperioden og mange føler seg usikre og er stressa. Vi har derfor samlet noen gode tips til hvordan du kan mestre eksamen! Du kan også komme innom UngInfo, om du har lyst til å ta en prat om hvordan akkurat du kan forberede deg og mestre eksamen. 

Ann Helens beste tips: Lag en plan Ann Helen pugger til eksamen

Lider du av dårlig samvittighet når du ikke leser i eksamensperioden? Dårlig samvittighet gjør at du konstant tenker på hva du burde ha gjort hele tiden, og gir deg hverken gode karakterer eller god fritid. Dette er et kjent fenomen, og heldigvis kan dårlig samvittighet håndteres! 

Slik unngår du dårlig samvittighet i eksamensperioden:

  1. Finn en eller flere du kan avtale tidspunkt til å skal lese sammen. Da har du et sosialt press på at du MÅ møte opp til avtalt tid. 
  2. Sett et klokkeslett du SKAL være ferdig med det du har satt deg som mål. Etter dette klokkeslettet har du ikke lov å åpne bøkene. PS: Dette tipset funker ikke hvis du setter midnatt som stopp-klokkeslett.
  3. Jobber du best på morgenen eller kvelden? Det sies at vi jobber mest effektivt når hjernen først er i gang, så mange er mest effektive på morgenen. Men igjen, her er alle forskjellige. Legg opp lesetiden etter når du fungerer best.
  4. Skjønner du ikke hva du leser? Sjekk ut lydbokbiblioteket og sjekk om ditt pensum ligger der. Det er for dere med lesevansker og lignende. 

Emilies beste tips: Bruk lydopptaker

Slik mestrer du eksamenSkru på lydopptakerfunksjonen på mobilen din og snakk høyt til deg selv eller en du stoler på (Gjerne en som ikke studerer faget, så du blir «tvunget» til å gjøre tankene dine forståelige) om hva du vil si med oppgaven din. Ofte tenker man en hel masse som er nyttig for oppgaven, men sliter med å formulere det på papir. Jeg er i alle fall friere når jeg forteller muntlig, og opplever at jeg plutselig har jeg sagt en lang rekke med setninger som gir god mening, og som nesten kan skrives rett av når jeg lytter gjennom opptaket.

 

Elenes beste tips: Belønn deg selvElene belønner seg selv etter eksamen

  1. Legg opp en god «lese-timeplan» hvor du leser 45 min, så har pause i 15 min. Gjenta dette fire eller fem ganger hver dag. Gjør noe hyggelig for deg selv i pausen (lakk negler, løp en runde rundt huset, spis noe godt, ring en venn, se på noe morsomt på Youtube). Prøv å legge opp til en hyggelig kveld hvor du kobler av og belønner deg selv etter dagens lese-økt. 
  2. Legg nonstop på hver 5 side i boka du leser. 
  3. Invester i notatene dine! Kjøp inn fine markørpenner og lag fargekoder, tankekart osv. Slik får brukt flere deler av hjernen når du noterer (da sitter ting bedre), og notatene er mye gøyere å lese igjennom i ettertid.

Få veiledning på UngInfo

Vi har drop-in veiledning mandag til fredag mellom 12-17 og onsdager 12-19. Du kan også sende oss en e-post eller ringe for å lage en avtale, om du er mer komfortabel med det. Hos oss kan du lufte tankene dine og få enda flere tips til hvordan akkurat du kan gjøre det bra på eksamen. Kontakt oss: post@ung.info / tlf.: 24 14 98 23