Dine rettigheter på jobb

Vi har snakket med ungdomsrådgiveren i LO, Bjarne Lagenes, som er prosjektleder for sommerpatruljen. Sommerpatruljen reiser hvert år rundt å sjekker at ungdommer i sommerjobb blir behandlet bra og får de rettighetene de har krav på. Her er noen av de arbeidsrettighetene som han nevnte, når han var på besøk hos oss.

Arbeidskontrakt

Alle har krav på skriftlig arbeidskontrakt. Den skal inneholde:

  • Hvem som er arbeidsgiver
  • Hvor mye du skal jobbe
  • Hvilken lønn du får
  • Hva slags arbeid du skal utføre

Hensikten med arbeidskontrakten er at den skal hindre misforståelser mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidskontrakten skal skrives og signeres så raskt som mulig, aldri senere enn 1 måned etter du startet i jobben.

 

Lønn og overtid

  • Er du under 18 år har du ikke lov til å jobbe overtid. Denne regelen er laget for å beskytte ungdommer.
  • Du skal alltid ha betalt for overtid, og overtidstillegget skal være minst 40 % i tillegg til lønna.
  • Overtidstillegget slår inn når du har jobbet lenger enn 9 timer på èn dag og 40 timer i uka.
  • Lønn skal komme jevnlig.
  • Du har krav på lønnsslipp. Det er viktig å sjekke at du har fått riktig lønn og betaler nok skatt. Du har selv ansvar for å betale nok skatt.

 

Sykelønn

Om du får sykelønn eller ikke kommer ann på ansettelsesforholdet. Etter å ha vært ansatt et sted i fire uker, har du krav på lønn når du er syk. De første 8 ukene må du imidlertid levere sykemelding fra legen.

Om du har jobbet et sted i mer enn 8 uker, kan du være borte fra jobb i tre dager sammenhengende ved å levere egenmelding. Hovedregelen er at du kan bruke egenmelding fire ganger i løpet av tolv måneder, men det kan finnes særavtaler der du jobber. Dette finner du i kontrakten din.

 

Opplæring

Alle har krav på betalt opplæring. Mange opererer med ulønnet “prøvejobbing”, det vil si at man jobber noen dager gratis for å sjekke om du passer i jobben. Dette er ikke lov. Man skal alltid ha lønn for opplæring.

Om du får sykelønn eller ikke kommer an på ansettelsesforholdet. Etter å ha vært ansatt et sted i fire uker, har du krav på lønn når du er syk. De første 8 ukene må du imidlertid levere sykemelding fra legen.

Om du har jobbet et sted i mer enn 8 uker, kan du være borte fra jobb i tre dager sammenhengende ved å levere egenmelding. Hovedregelen er at du kan bruke egenmelding fire ganger i løpet av tolv måneder, men det kan finnes særavtaler der du jobber. Dette finner du i kontrakten din.

 

Pause og fritid

Alle har krav på minst èn pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time om dagen. Hvis du jobber åtte timer, skal du ha èn sammenhengende pause på 30 minutter.

Hvis du ikke kan gå fra arbeidsstedet i spisepausen, har du rett på betalt pause.

Er du under 18 år og jobber over 4,5 timer skal du ha 30 minutters pause. Er du over 18 år har du krav på pause etter 5,5 timer.

Du skal alltid ha fri i 11 timer mellom hver arbeidsøkt og minst 36 timer sammenhengende fri i løpet av en uke. Denne regelen gjelder ikke for de som jobber i turnusyrker eller lignende.

 

Sluttattest

Alle har krav på sluttattest. Den kan ikke beskrive deg negativt, men det er heller ikke krav om å skrive noe positivt om deg som person. I prinsippet trenger den kun å inneholde informasjon om når du arbeidet på stedet.

Om du har gjort en god jobb, er det vanlig at arbeidsgiver skriver litt om dette i attesten.

Det er vanlig å legge ved sluttattester når du søker jobb.

 

Hvem skal du kontakte om du har spørsmål?

LOs sommerpatrulje svarer på spørsmål hele sommeren mellom 15. mai og 8. august. Ta kontakt på telefon 4 16 16 666.

Ellers kan du alltid komme innom UngInfo om du lurer på noe. Vi holder åpent seks dager i uke, i Møllergata 3. Åpningstider: Mandag – Fredag: 12 – 17 / Onsdag: 12 – 19