Hva ser arbeidsgivere etter?

– En arbeidsgivers bekjennelse

Vi har pratet med en arbeidsgiver som mottar over 500 søknader i løpet av året uten å utlyse en eneste stilling. Han ansetter ca. to i året. Hva er det disse to har klart, som de 500 ikke får til?

Arbeidsgiveren ønsker å være anonym.

Hvordan går du frem når du ansette nye hos deg?

Jeg har et sett kjerneverdier som jeg går ut ifra. Jeg ønsker meg høflige, effektive, punktlige, ærlige og motiverte ansatte. Kommer du innom med CV og søknad hos meg, ta av hette og øreplugger, smil og hils med et godt håndtrykk. Da viser du at du er høflig og motivert.

Kommer du innom meg ønsker jeg at du vil bli kjent med både meg og arbeidsstedet. Still spørsmål, fortell om deg selv og prøv å bli kjent. Dette viser at du også har vilje og lyst til å arbeide hos meg. Jeg har lyst til å ansette noen jeg kommer godt overens med.

Et lurt triks kan være å komme innom en dag og stille spørsmål rundt bedriften og si at “her har jeg lyst til å jobbe” og neste dag dukke opp med CV og søknad. Da får jeg mulighet til å se deg to dager på rad i tillegg til at jeg merker motivasjonen din.

 

Når er det beste tidspunktet for å søke jobb?

Hos oss er det best å søke tidlig høst, da mange deltidsansatte hos oss er studenter og reiser på utveksling eller flytter på seg. Vi har det også travelt rundt jul og påske. Rundt denne tiden kan en kjenne på at, oi, nå skulle vi vært en person til. Kom innom og fortell når du kan stille opp, gjør du en god jobb er det lett å kontakte deg igjen.

 

Hva synes du om å motta CV og søknad på e-post?

Hvis du ikke går innom arbeidsstedet du vil jobbe, men sender e-post med CV og søknad, skriv “SØKNAD” i emnefeltet i Caps Lock. I store bedrifter er det lett at e-post havner rett i søppelkassa om emnefeltet er langt eller at det er vanskelig å forstå hva det gjelder. Men jeg foretrekker at du kommer innom. Jeg får et mye bedre inntrykk av hvem du er når du står rett foran meg.

 

Okey, men si at søkeren har sendt søknad og CV på e-post, har vært innom bedriften din og fått hilst på deg, men hører ingenting. Hva skal søkeren gjøre da?

Mas! Søker du jobb i nærmiljøet og møter din potensielle nye arbeidsgiver på gata, stopp opp og spør “hvordan går det med søknaden min?”. Det kan jo hende at noen synes at dette er plagsomt, men for meg viser det at du tør og at du virkelig har lyst å jobbe hos meg. Det viser motivasjon.

Det er også positivt om du kjenner noen som jobber hos meg. Jeg tenker at hvis hen som jobber hos meg vil gå god for deg, så er det som en sosial garanti.

 

Men hvordan er et intervju hos deg og hva bør søkeren tenke på?

Intervjuet er egentlig bare et møte for å få bekreftet førsteinntrykket jeg har av personen. Det er ikke skummelt. Husk at jeg bare er et menneske jeg også. Vær villig til å snakke om positive sider av deg selv og vær ærlig om svakhetene dine. Fravær er viktig for meg og spør ofte om dette på intervju. Sier du at fraværet er helt fint, men jeg ser  på vitnemålet ditt at dette ikke stemmer, forteller dette meg at jeg ikke kan stole på deg. Og jeg kan ikke ansette noen jeg ikke stoler på. Er du skolelei, men supermotivert for å jobbe, er det en ærlig sak.

Intervjuet er også en arena for å bli bedre kjent. Still meg gjerne spørsmål tilbake. Kanskje vi til og med har noen felles interesser? Det kan bety mange fine lunsjpauser sammen.

Det aller viktigste for meg er motivasjon. Vis at du er motivert til å komme på jobb som avtalt, gjør jobben og vær høflig og ærlig.