Emilie, ungdomsveileder hos UngInfo

“Jeg trenger et nytt sted å bo – raskt”

Til deg som har blitt kastet ut, eller trenger å finne et nytt sted å bo på kort tid.

Av UngInfo

Dette er en veldig vanskelig situasjon og det er dessverre flere unge som opplever dette, med en følelse av å stå helt alene. Selv om ikke UngInfo har en enkel løsning, kan vi tilby informasjon om de mulighetene som finnes. Du kan også besøke oss i senteret vårt, for veiledning og lån av Internett og telefon i jakten på et sted å bo.

Til deg som trenger et sted å sove i natt

Hvis du er i en slik situasjon bør du først finne ut av om du har noen venner eller annen familie du kan sove hos. Det er også nødvendig å finne ut av om det er muligheter for å flytte inn igjen der du bodde før. Hvis du synes det er vanskelig å gjøre dette på egen hånd, finnes det organisasjoner som kan hjelpe deg. For eksempel kan Konfliktrådet hjelpe til med profesjonell konfliktløsning, helt gratis.

En annen mulighet er å spørre sosialtjenesten (NAV) i kommunen om hjelp, men de kan kun kontaktes på dagtid og ikke i ferier. Du kan ha rett på midlertidig botilbud og nødhjelp. I så fall må du ta med en kontoutskrift, for å dokumentere den økonomiske situasjonen din.

Når sosialtjenesten har stengt kan du ta kontakt med Sosialt og ambulant akuttjeneste, de holder til på Legevakten i Storgata.

Til deg som snart til trenge et nytt sted å bo

Om du har litt tid på deg til å finne et sted bo, kan du starte med å ta kontakt med boligkontoret i bydelen. Boligkontoret finner du på NAV. Du kan ha rett på økonomisk støtte til livsopphold (mat), midlertidig botilbud og en samtale for å finne passende bolig for deg. Rettighetene avhenger av din økonomiske -og den generelle livssituasjonen din. Du kan lese mer om dette under.

Du kan også sjekke om Marita bo har ledig plass. Dette er et bofelleskap for de mellom 18 og 23 år. De har ett kollektiv for gutter og ett for jenter. Dette er for de som av ulike grunner trenger noe oppfølging og et trygt fellesskap rundt seg. Her er det dessverre ofte fullt, men det er verdt et forsøk.

Til deg som har bedre tid

Hvis du må finne deg en egen bolig på lengre sikt, kan du lete gjennom boligannonsene på nett. De fleste finner du på finn.no og hybel.no.

Du kan også søke Ungbo (kommunal bolig for unge mellom 17 og 23 år) eller annen kommunal bolig. Det er dessverre veldig lang ventetid på UngBo.

Dette er dine rettigheter

Under 18 år
Er du under 18 år har foreldrene dine det økonomiske ansvaret for deg.  Det er deres oppgave å forsørge deg økonomisk til du fyller 18 år. De skal sørge for at du har penger til mat, klær, mat, tak over hodet osv. Hvis det har skjedd noe alvorlig hjemme og foreldrene dine ikke kan forsørge deg, er det barnevernet som får dette ansvaret.

Hvis du går på videregående og ikke kan bo hjemme, kan du ha rett på borteboerstipend fra Lånekassen. Stipendet er på 5848 kroner i måneden.

Over 18 år
Er du over 18 år har NAV plikt til å hjelpe deg med å finne et midlertidig sted å bo. Du kan få botilbud som er helt eller delvis betalt av kommunen. Dette forutsetter at du ikke har mulighet til å betale for bolig selv.

Hvis du er folkeregistret i en annen kommune, har du i utgangspunktet ingen rett på hjelp fra NAV i Oslo.

Hvis du har en bolig, men sliter med å betale husleie, kan du søke om bostøtte fra Husbanken. Hvor mye du får i lønn/inntekt avgjør om du har rett på bostøtte. Det er ikke mulig å søke bostøtte hvis du bor i kollektiv (med mindre du har fått rom i kollektiv tildelt av kommunen, såkalt kommunalbolig).

Student
Som student på universitet, høgskole (eller hvis man tar opp fag på en privatskole) er det Lånekassen som gir den offentlige støtten. Du har også mulighet til å søke studentbolig gjennom SiO og Anker Studentbolig, disse boligene er litt billigere enn de som ligger ute på finn.no og hybel.no.

I utgangspunktet gis det ikke økonomisk støtte fra NAV til studenter, da det forutsettes at studenter må benytte seg av Lånekassen.

Etter hovedregelen har ikke studenter krav på bostøtte fra husbanken, men det finnes noen unntak: Student med barn, student uten rett fra Lånekassen, student og studiet er et ledd i et offentlig arbeidsrettet tiltak.